GİB tarafından yayınlanan taslak teknik klavuzların sonrasında ihracat faturalarının da e-fatura olarak düzenlenmesi gerekiyordu. Bugün çıkan tebliğ ile birlikte bu geçiş 1.1.2017 tarihine ertelendi.
E-fatura mükellefi olan ve ihracat faturası düzenleyen tüm kurumlar, 2017 yılından itibaren, teknik klavuzda da belirtildiği gibi Gümrük ve Sanayi bakanlığını alıcı olarak belirterek e-fatura gönderimlerini yapabilecektir. Bu kapsamda serbest bölge satışları da ihracat kapsamına girdiği için bu bölgelere özel düzenlenen kağıt faturalar da yeni dönemde ve yeni düzenleme ile birlikte e-fatura olarak hazırlanacaktır.
Alıcı firmaların yurtdışında olması ya da yolcu beraber faturalarının aracı kurumlarla entegre edilerek çalışmasına yönelik bu düzenleme ile 2016 tarihinde birçok e-fatura kullanan firmada ihracat modülü entegrasyonları yapılmalıdır.
Bu kapsamda birçok firma ERP paketinin dışında farklı ihracat modülleri de kullanmaktadır. Her bir ihracat fatura kaynağı iş yazılımlarına yapılacak özel düzenlemeler ile birlikte tam entegasyon kullanılarak e-fatura sistemi etkin halde kullanılabilir.
İhracat faturalarının çıktıları genelde normal bir faturadan daha karmaşık ya da çok fazla sayıda detay içermesi nedeniyle e-fatura xslt görüntü tasarımlarının da özelleştirilmesi gerekmektedir. e-fatura içinde doküman taşıma özelliğinin de etkin olarak kullanılması ile birlikte ihracat faturası düzenleyen kurumlar ek ya da özel belgeleleri de 5 Mb boyutunu geçmeyecek şekilde e-faturalarının içinde taşıyabilir ve hedef alıcılara gönderebilir.
https://www.linkedin.com/pulse/ihracat-faturalar%C4%B1n%C4%B1n-e-fatura-olarak d%C3%BCzenlenmesi-g%C3%B6ksel-%C3%BC%C3%A7er/