Ana içeriğe atla

Türkiye'de e-İrsaliye | 21.11.2016

GİB tarafından hazırlanan e-irsaliye ile ilgili taslak tebliğ çok yakın bir zamanda duyurulacak. 2017 yılında gönüllülük esasına göre birçok e-fatura mükellefi (firma) e-irsaliye sistemine de geçiş yapabilecek. 
Yakınlaşan e-İrsaliye çalışmasındaki beklentilerimizi bu kanal ile paylaşmanın yararlı olacağını düşünüyorum. Burada paylaşılan bilgiler tamamen kişisel görüşlerimiz ve deneyimlerimiz çerçevesinde hazırlanmıştır. Birçok bilgi ya da ayrıntı GİB'in duyuracağı esas tebliğe göre değişkenlik gösterecektir. Ancak yaptığımız incelemeleri ve yurtdışındaki kullanımları baz aldığımız aşağıda ayrıntılarını paylaşabileceğimiz bazı bilgilerin de çözüm geliştiren ya da yeni sisteme hazırlanmayı düşünen kişi/kurumlar için yararlı olacağını düşünüyoruz.

e-İrsaliye xml dokümanında yer alacak temel alanlar:

DespatchAdvice:

Ubl-tr dokümanında yer alan "Invoice" dokümanının yerine geçmesini bekliyoruz. Bu doküman ile sevk irsaliyesine özel tanımlı bilgiler yine imzalı (mali mühür/hsm) şekilde alıcıya iletilecektir. Bu doküman içinde yer alacak temel bilgiler her ne kadar e-fatura bilgileriyle benzerlik gösterse de bazı bilgililerin özelleşmesini bekliyoruz. Bu beklenti içinde taşımaya / transfere yönelik önemli bilgiler olacaktır.

cbc:CustomizationID

Ubl 2.0 genel taksonomisi üzerine Türkiye(TR) olarak yapılan özelleştirmeler var. Bu özelleştirme benzer şekilde e-irsaliye için de geçerli olacaktır. Bu nedenle buradaki değerin ubl-tr dokümanlarında olduğu gibi 1.2 sürümünde olmasını bekliyoruz. 

cbc:ProfileID

TemelIrsaliye, TicariIrsaliye, NakliyeIrsaliye
TemelIrsaliye : Karşı tarafa gönderilen ürünlerin doğrudan kabul edilmesi durumudur
TicariIrsaliye : e-faturada olduğu gibi belirli bir süre sonra onaylanması durumu söz konusu olabilir. Ancak buradaki süre 7 günü geçebilir. (Örnek : Fethiye'den Kars'a karayolu ile gönderilecek bir sevkiyat durumu)
NakliyeIrsaliye* : Belki ilk kapsamda bu irsaliyeler gündeme gelmeyecek ancak daha sonra nakliye/kargo şirketleri gibi taşıma kurumlarına özel olarak bu tür bir senaryo kullanılabilir. (* : diğer yeni sürüm)

cbc:ID

e-irsaliye için tekil ve ardışık olarak üretilecek, e-fatura GİB numarasına benzer saha değeridir. Her yıl içinde bu değer 1'den başlayacak ve farklı ABC gibi serilerle irsaliye düzenlenebilecek.

cbc:UUID

e-irsaliye için üretilecek GUID tabanlı evrensel tekil anahtar değeri

cbc:IssueDate/cbc:IssueTime

e-irsaliye zaman bilgisini gösterecek ve saat bilgisi yer alacak

cac:OrderReference

e-irsaliye bir ya da birden fazla siparişe ilişkin hazırlanmışsa, bu durumda ilgili siparişin üst bilgileri yer alacak

cac:DespatchSupplierParty

e-irsaliye dokümanını hazırlayan (tedarikçi) bilgilerini içerecek

cac:DeliveryCustomerParty

e-irsaliye için alıcı taraf (müşteri) bilgilerini içerecek

cac:Shipment

Teslimata yönelik bilgileri bu bölümde yer alacak. Bu bölüm içine gerekli durumlarda konsinye özel durumu eklenebilecek ve ayrıca ürünlerin teslimat adresi farklılaştırılabilecek

cac:DespatchLine

Faturada olduğu gibi bu bölümde de e-irsaliye kalemlerine ilişkin temel bilgiler yer alacak. Tutar, kdv ya da matrah gibi e-faturada önemli olacak bilgiler yerine brüt miktar, net miktar, hacim, en, boy ve/veya derinlik gibi ürüne ilişkin temel bilgiler eklenecek. Kalem bazında sipariş numaralarında farklılık varsa yine bu bölüm içine kaleme özel sipariş bilgileri de eklenebilecek

cac:DespatchLine.cac:LotIdentification

İlgili e-irsaliye kalemi belirli miktarlar şeklinde paketlenmişse/hazırlanmışsa bu duruma lot bilgileri eklenmelidir

any

Bu xml alanı da Türkiye'de gereksinim duyulacak ve temel usul kanunlarına göre eklenebilecek sahaların yer alacağı özel bölüm olarak düşünülebilir. Bu alan içine eklenebilecek "DocumentReference" başlığı altında, uygun namespace değerlerine göre taşıt bilgileri, plaka, sürücü bilgileri ya da diğer ek sahalar eklenebilecek.
Taşıma ya da sevkiyat sürecinde çevrim-içi(online) yol-denetimlerini kolaylaştırmak adına taşıt resimleri de gerekli durumlarda base-64 formatında eklenebilecek. Eklenen bu taşıt görüntüsü ile yoldaki olası bir denetimde (örnek taşıt : kamyon) resim üzerinden denetim yapan kişi hızlı ve etkin şekilde doğrulama yapabilecek.

Sorular ve Beklentiler

  • İrsaliye düzenleme tarihi ile fiili sevk tarihi arasında fark varsa, bu fark online olarak denetlenebilecek mi?
  • Konsinye durumlarında e-irsaliye alt açıklamalara "konsinye amaçlı teslim edilmiştir" notu eklenecek mi?
  • "Dahili sevkiyat" durumunda ilgili firma, kendine e-irsaliye düzenleyebilecek mi?
  • e-irsaliye ile teslimat yapıldıktan sonra, 7 gün içinde düzenlenecek e-faturanın "fatura tarihi" şematron ya da GİB merkezi tarafından kontrol edilecek mi?
  • e-irsaliye şeklinde düzenlenen irsaliyelere ilişkin düzenlenecek e-faturalarda, irsaliye alanına ettn/e-irsaliye numarası yazılma zorunluluğu olacak mı?
  • En az üç nüsha olan sevk irsaliyesi, e-irsaliye olduğunda düz beyaz kağıda tek bir çıktı ile alınarak sevkiyat yapılabilecek mi?
  • Malı alan kişilerin, satıcıdan malı kendilerinin alma durumu olursa, bu durumda e-irsaliye içinde supplier/customer bölümlerinde bir değişiklik olacak mı yoksa benzer şekilde kullanıma devam mı edilecek?

Kapanış

Çok yakında bu ve benzeri tüm sorularımızın yanıtları gelecek.
Şimdiden GİB de yer alan tüm e-dönüşüm uzmanlarına teşekkür ederiz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeki sistemler

Zeki sistemler: Yapay zeka tekniklerini kullanan sistemlerdir. Sistem: Ortak bir amaca hizmet etmek için bir araya gelmiş bir ya da birden fazla elemanın uyum içinde çalışmasıdır. Melez Zeki Sistemler: Bir ya da birden fazla zeki sistemin bir araya gelmesi ve uyum için çalışmasıdır. Neden melez sisteme ihtiyaç var? Birçok iyi sistem bir araya getirilerek daha iyi sistemler oluşturulabilir. Uzman sistemlerdeki kararlılık, Genetik algoritmaların rastgeleliği ve True/False olarak ifade edilemeyen ancak yine de çözüm beklenen durumlarda bulanık sistemlerin kullanılarak "Melez Sistemlerin" tasarlanması birçok soruna çözüm sağlayabilir. Üst Zeki Sistemler: İnsan zekasına biraz daha yaklaşmayı hedefleyen ve şuan üzerinde düşündüğüm, çok daha fazla kaynak okumamı gerektiren sistemlerdir. Bu sistemlerle insan zekasına biraz daha yaklaşılması hedeflenebilir. Üst ( Meta ) Zeki Sistem (ÜZS) ile aynı anda birden fazla yapay zeka tekniği ya da alt sistemler kullanılabilir. Görüntü tanıma t

Netle Yazılım | e-Defter Şematron Raporu | Sürüm 2.0.1.8.3

Netle Yazılım San. Tic. Ve A.Ş. e-Defter Şematron Raporu Ver 2.0.1.8.3 Açıklama Yasal e-defter dosyaları hazırlandıktan ve imzalandıktan sonra mutlaka XML şema ve Şematron denetimleri ile kontrol edilmelidir. Bu kontrol süreci sonrasında ortaya en az bir hata çıkması durumunda GİB tarafından e-defter dosyaları geçersiz sayılabilir.  Bu kontrollerin çok geniş ve uzun sürebilmesi nedeniyle kontrol süreçlerinde e-defter uyumlu yazılımlar kullanılmaktadır. Netle Yazılım tarafından geliştirilen "Netle-Defter" uygulaması bu kontrolleri fiş girişinde, döneme ilişkin parçalı ya da bütün defter oluşturmada ve GİB'e gönderim öncesinden yapmaktadır. Olası bir sorunda kullanıcı iş akış sistemi ile bilgilendirilerek hatanın giderilmesi beklenmektedir. Şematron denetimleri XML içine bütünleşik şekilde yazılmış ve bunların tam bir liste şeklinde dokümanı yoktu. Bu faydalı bilgileri liste haline getirdik ve 2018 / 3 dönemini esas olarak aşağıdaki açıkl

WS-Security(WSS ya da WSSE) ve E-Dönüşüm (E-Defter ve E-Arşiv)

Yeni e-dönüşüm modüllerinin GİB entegrasyonlarında kullanılacak web servislerde iletişim protokolünde " WSS " kullanılmak zorunda. Bu konuda birçok 3. yazılım evinin sunduğu çözüm(ler) var ancak eğer mevcut yazılım mimariniz HSM ya da ESYA API üzerine kurulu ise yeni bir sorun ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu sorun, mevcut imza yapısının yeni SOAP iletişimindeki WSS özelliğini desteklememesinden kaynaklanıyor. Eğer çözümünüz CAPICOM arayüzü ile kart içindeki private key değerine eskiden erişim yapabiliyorsanız bu durumda da bazı riskler ortaya çıkabiliyor. Yeni nesil mali mühür kartlarında yer alan düzenleme ile private key değeri artık dışarıya alınamıyor. JAVA dışında, . Net ortamında, e-dönüşüm kodları geliştirenler yeni nesil GİB iletişiminde bu tür zorlukları aşmak zorunda kalıyor. Ar-Ge ekibimizin çalışmaları sonrasında, ESYA API üzerine kurulu kendi kütüphanemizi tasarladık. Microsoft .Net ortamından ( c#, vb.net ) kolayca GİB e-defter ya da e-arşiv web servislerin