Ana içeriğe atla

Türkiye'de e-İrsaliye | 21.11.2016

GİB tarafından hazırlanan e-irsaliye ile ilgili taslak tebliğ çok yakın bir zamanda duyurulacak. 2017 yılında gönüllülük esasına göre birçok e-fatura mükellefi (firma) e-irsaliye sistemine de geçiş yapabilecek. 
Yakınlaşan e-İrsaliye çalışmasındaki beklentilerimizi bu kanal ile paylaşmanın yararlı olacağını düşünüyorum. Burada paylaşılan bilgiler tamamen kişisel görüşlerimiz ve deneyimlerimiz çerçevesinde hazırlanmıştır. Birçok bilgi ya da ayrıntı GİB'in duyuracağı esas tebliğe göre değişkenlik gösterecektir. Ancak yaptığımız incelemeleri ve yurtdışındaki kullanımları baz aldığımız aşağıda ayrıntılarını paylaşabileceğimiz bazı bilgilerin de çözüm geliştiren ya da yeni sisteme hazırlanmayı düşünen kişi/kurumlar için yararlı olacağını düşünüyoruz.

e-İrsaliye xml dokümanında yer alacak temel alanlar:

DespatchAdvice:

Ubl-tr dokümanında yer alan "Invoice" dokümanının yerine geçmesini bekliyoruz. Bu doküman ile sevk irsaliyesine özel tanımlı bilgiler yine imzalı (mali mühür/hsm) şekilde alıcıya iletilecektir. Bu doküman içinde yer alacak temel bilgiler her ne kadar e-fatura bilgileriyle benzerlik gösterse de bazı bilgililerin özelleşmesini bekliyoruz. Bu beklenti içinde taşımaya / transfere yönelik önemli bilgiler olacaktır.

cbc:CustomizationID

Ubl 2.0 genel taksonomisi üzerine Türkiye(TR) olarak yapılan özelleştirmeler var. Bu özelleştirme benzer şekilde e-irsaliye için de geçerli olacaktır. Bu nedenle buradaki değerin ubl-tr dokümanlarında olduğu gibi 1.2 sürümünde olmasını bekliyoruz. 

cbc:ProfileID

TemelIrsaliye, TicariIrsaliye, NakliyeIrsaliye
TemelIrsaliye : Karşı tarafa gönderilen ürünlerin doğrudan kabul edilmesi durumudur
TicariIrsaliye : e-faturada olduğu gibi belirli bir süre sonra onaylanması durumu söz konusu olabilir. Ancak buradaki süre 7 günü geçebilir. (Örnek : Fethiye'den Kars'a karayolu ile gönderilecek bir sevkiyat durumu)
NakliyeIrsaliye* : Belki ilk kapsamda bu irsaliyeler gündeme gelmeyecek ancak daha sonra nakliye/kargo şirketleri gibi taşıma kurumlarına özel olarak bu tür bir senaryo kullanılabilir. (* : diğer yeni sürüm)

cbc:ID

e-irsaliye için tekil ve ardışık olarak üretilecek, e-fatura GİB numarasına benzer saha değeridir. Her yıl içinde bu değer 1'den başlayacak ve farklı ABC gibi serilerle irsaliye düzenlenebilecek.

cbc:UUID

e-irsaliye için üretilecek GUID tabanlı evrensel tekil anahtar değeri

cbc:IssueDate/cbc:IssueTime

e-irsaliye zaman bilgisini gösterecek ve saat bilgisi yer alacak

cac:OrderReference

e-irsaliye bir ya da birden fazla siparişe ilişkin hazırlanmışsa, bu durumda ilgili siparişin üst bilgileri yer alacak

cac:DespatchSupplierParty

e-irsaliye dokümanını hazırlayan (tedarikçi) bilgilerini içerecek

cac:DeliveryCustomerParty

e-irsaliye için alıcı taraf (müşteri) bilgilerini içerecek

cac:Shipment

Teslimata yönelik bilgileri bu bölümde yer alacak. Bu bölüm içine gerekli durumlarda konsinye özel durumu eklenebilecek ve ayrıca ürünlerin teslimat adresi farklılaştırılabilecek

cac:DespatchLine

Faturada olduğu gibi bu bölümde de e-irsaliye kalemlerine ilişkin temel bilgiler yer alacak. Tutar, kdv ya da matrah gibi e-faturada önemli olacak bilgiler yerine brüt miktar, net miktar, hacim, en, boy ve/veya derinlik gibi ürüne ilişkin temel bilgiler eklenecek. Kalem bazında sipariş numaralarında farklılık varsa yine bu bölüm içine kaleme özel sipariş bilgileri de eklenebilecek

cac:DespatchLine.cac:LotIdentification

İlgili e-irsaliye kalemi belirli miktarlar şeklinde paketlenmişse/hazırlanmışsa bu duruma lot bilgileri eklenmelidir

any

Bu xml alanı da Türkiye'de gereksinim duyulacak ve temel usul kanunlarına göre eklenebilecek sahaların yer alacağı özel bölüm olarak düşünülebilir. Bu alan içine eklenebilecek "DocumentReference" başlığı altında, uygun namespace değerlerine göre taşıt bilgileri, plaka, sürücü bilgileri ya da diğer ek sahalar eklenebilecek.
Taşıma ya da sevkiyat sürecinde çevrim-içi(online) yol-denetimlerini kolaylaştırmak adına taşıt resimleri de gerekli durumlarda base-64 formatında eklenebilecek. Eklenen bu taşıt görüntüsü ile yoldaki olası bir denetimde (örnek taşıt : kamyon) resim üzerinden denetim yapan kişi hızlı ve etkin şekilde doğrulama yapabilecek.

Sorular ve Beklentiler

  • İrsaliye düzenleme tarihi ile fiili sevk tarihi arasında fark varsa, bu fark online olarak denetlenebilecek mi?
  • Konsinye durumlarında e-irsaliye alt açıklamalara "konsinye amaçlı teslim edilmiştir" notu eklenecek mi?
  • "Dahili sevkiyat" durumunda ilgili firma, kendine e-irsaliye düzenleyebilecek mi?
  • e-irsaliye ile teslimat yapıldıktan sonra, 7 gün içinde düzenlenecek e-faturanın "fatura tarihi" şematron ya da GİB merkezi tarafından kontrol edilecek mi?
  • e-irsaliye şeklinde düzenlenen irsaliyelere ilişkin düzenlenecek e-faturalarda, irsaliye alanına ettn/e-irsaliye numarası yazılma zorunluluğu olacak mı?
  • En az üç nüsha olan sevk irsaliyesi, e-irsaliye olduğunda düz beyaz kağıda tek bir çıktı ile alınarak sevkiyat yapılabilecek mi?
  • Malı alan kişilerin, satıcıdan malı kendilerinin alma durumu olursa, bu durumda e-irsaliye içinde supplier/customer bölümlerinde bir değişiklik olacak mı yoksa benzer şekilde kullanıma devam mı edilecek?

Kapanış

Çok yakında bu ve benzeri tüm sorularımızın yanıtları gelecek.
Şimdiden GİB de yer alan tüm e-dönüşüm uzmanlarına teşekkür ederiz.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zeki sistemler

Zeki sistemler: Yapay zeka tekniklerini kullanan sistemlerdir. Sistem: Ortak bir amaca hizmet etmek için bir araya gelmiş bir ya da birden fazla elemanın uyum içinde çalışmasıdır. Melez Zeki Sistemler: Bir ya da birden fazla zeki sistemin bir araya gelmesi ve uyum için çalışmasıdır. Neden melez sisteme ihtiyaç var? Birçok iyi sistem bir araya getirilerek daha iyi sistemler oluşturulabilir. Uzman sistemlerdeki kararlılık, Genetik algoritmaların rastgeleliği ve True/False olarak ifade edilemeyen ancak yine de çözüm beklenen durumlarda bulanık sistemlerin kullanılarak "Melez Sistemlerin" tasarlanması birçok soruna çözüm sağlayabilir. Üst Zeki Sistemler: İnsan zekasına biraz daha yaklaşmayı hedefleyen ve şuan üzerinde düşündüğüm, çok daha fazla kaynak okumamı gerektiren sistemlerdir. Bu sistemlerle insan zekasına biraz daha yaklaşılması hedeflenebilir. Üst ( Meta ) Zeki Sistem (ÜZS) ile aynı anda birden fazla yapay zeka tekniği ya da alt sistemler kullanılabilir. Görüntü tanıma t

Inposia olarak «e-İrsaliye özel entegratörlük test sürecini» başarıyla tamamladık.

Göksel Üçer - Netle - Netle by Avalara

  Merhaba Arkadaşlar, Zaman çok hızlı geçiyor, biraz geç kalmış olabilirim ve Urla'daki kablosuz ağ üzerinden bu mesajımı da paylaşmak istemedim 😊 Netle'ye geçtiğim ilk yılları hatırlıyorum. Temmuz 2011 döneminde her şey bir anda olmuştu. Yönetici pozisyonundan à şirket sahibi olmak gibi durum değişikliği genelde uzun sürer, planlı olur ve stratejiler belirlenerek yapılırdı ama böyle olmadı. Hayatın bize getirdiklerine razı geldik. Her şey çok hızlı gelişti. Bir anda şirket sahibi olmuş ve diğer kurucu ortaklarımla çalışmaya başlamıştım.  Farklı hedefler, farklı çözümler ve farklı gereksinimler hep vardı ve önemlisi de bunları besleyen, büyüten, gerçekleştiren çok sıkı-yakın-dostlarım oldu. Birlikte yazdık, birlikte hayal ettik, birlikte geliştirdik ve birlikte farklı paradigmaların ulusal yazılımlarına kazanımlarını sağladık. İki ana kolda, aynı omurgada (middle-ware) tek bir şirket stratejisi ile bunu yapmak tabii ki kolay olmadı. Elde olmayan nedenlerden dolayı beklenmeyen